2009 m. gegužės 12 d., antradienis

Partizaninio marketingo metodai tekste



Išpuikusių internautų pagalba išpopuliarėjo Partizaninis marketingas. Kasdien vis labiau ir Lietuvoje plintančių įdomių reklamų tekstai kiek neįprasti, tačiau labai puikiai parduodantys. Analizuojant tokiais metodais paremtas netiesiogines “reklamas” , įžvelgiau keletą pagrindinių tendencijų, kurias noriu apžvelgti.


Tikslas ir Tekstas

Partizanai siekia efektyvaus, kiek šoką keliančio įspūdžio, todėl tekstai yra kiek neįprasti mums, eilinių svetainių lankytojams.Jie nori, kad juos įsimintų, tekstai ir šūkiai neatitinka kai kurių kanonų, tačiau jų kūrybingumas pranoksta viską : " Kai visi vienodi – vienas turi būti kitoks “ – štai kuo vadovaujasi vienas žinomiausių Lietuvoje partizaninio marketingo atstovų. Dažniausiai tekste informacijos mažai, bet tokiu būdu partizanai pasiekia savo tikslą : apie juos kalba ir jie yra “perkami” ! Partizanai stengiasi išvengti nereikalingų detalių. Kiekvienas raidė ir ženklas puslapyje turi būti su tikslu. Partizaninio marketingo strategai, patirtimi remiasi, taikydami į savo auditoriją.Naudoja sleng’ą, jie tiesiogiai pasiekia savo skaitytojus paprastomis žinutėmis, pranešimais. Kuo paprasčiau – tuo geriau ! O kuo įdomiau bus pateikta informacija, tuo labiau bus žinomi. Fantazija ir dar kartą – FANTAZIJA ! Jiems kartais net negalioja jokios taisyklės, ar tekstų šablonai. Partizanai siekia savo tikslo ir visos priemonės yra pateisinamos. Na taip, dabar mano visi mano patarimai Jums, nublanskta, tačiau taip elgiasi tik partizanai ir tai jų skiriamasis ženklas.

Taigi, ko ir kaip jie siekia ?


Pripažinimas

Partizaninai gali padaryti viską, kad būtų pastebėti minioje. Jie žino, kad geriau išsiskirti ir būti pripažintiems, o ne klimpti konkurencijos liūne.
Kasdien matydami įvairias naujienas, puikiai sugebame atskirti kas tikra, o kas ne, tačiau partizanai dažnai mus apgauna paversdami tekstą neįprastu, lengvai įsimenamą, atspindintį tikrąją vertę, taip sukurdami lengvumo įspūdį tekstui, pakylėja skaitytojus sklandyti virš teksto.Svarbiausia sukurti nuoseklumą, kuris padidina pardavimus.

Lengvumo įspūdis

Palengvindami skaitytojų dalią, partizaninio marketingo skleidėjai skiria ypatingą dėmesį šriftui, jo rūšiai ir dydžiui, nepamiršdami ir tarpų.
Antraštėse pilna skyrybos ženklų, trumpindami ir paprastindami sakinio struktūrą jie naudoja brūkšnelius. Atkreipkite dėmesį į partizanų naudojamas teksto spalvas, ji niekada netrukdo skaityti.


Mažiau yra daugiau. KOKYBĖ

Žmonės, dirbantys su partizaniniu marketingu žino kad lengviausia patraukti vartotoją užduodant retorinius klausimus arba tiesiog retoriškai teigia gyvenimo tiesas. Prikaustydami dėmesį, paveikia skaitytojo mintis ir bent jau pabandymui Jūsų prekė bus nupirkta. Redaktoriai, rašantys tekstus partizanams, žino,kad skaitytojai greitai praranda susidomėjimą, skaitydami ilgus straipsnius, naujienas ar pasiūlymus.Būtent todėl jie viską supaprastina, tiek kiek gali. Mano ankstesniame straipsnyje turbūt skaitėte apie 40 % nereikalingos informacijos. Partizanai tekste naudoja tik pačią svarbiausią informaciją. Pavadinčiau tai nauda vienu kąsniu. Partizaninėse svetainėse dažniausiai būna vienas, trumpas ir informatyvus paragrafas.


Efektyvumas

Mažiausiomis sąnaudomis pasiekiamas didžiausias efektyvumas. Ar pastebėjote kiek tekstuose daug sparčiųjų klavišų ? Partizaniniuose tekstuose dominuoja viena spalva, kuri neklaidina vartotojo. Vartotojas pasimestų jau tituliniame puslapyje jei naudotų įmantrius šriftus, ryškias spalvas, patrauklų, tačiau ne visada patogų meniu. Kuo paprasčiau – tuo geriau ! Kad ir mažos detalės gali pakenkti veiksmingai įteigti skaitytojui apie pridėtinę vertę. Partizanai neskaičiuoja eilučių, jiems svarbu ne kiekis, o kokybė ir dar kartą kokybė!


Manau, partizanai žino, kad vien žodžių nepakanka, norint užtikrinti skaitomumą.
Tekstai, kaip vaistai nuo ligų, teisingai sukurti ir tinkamai panaudoti gali Jus “išgydyti”.


Aš.

1 komentaras:

  1. Beveik nežinojau, kad esu partizanas... :)
    Ačiū už tekstą. Puikus.
    :)

    AtsakytiPanaikinti