2009 m. balandžio 17 d., penktadienis

Tekstas Web dizaine


Šiuo straipsniu iš arčiau apžvelgsiu apie tekstą interneto svetainėje, ne tik iš SEO (Search Engine Optimization) požiūriu, bet daugiausia vartotojų. Yra keletas dalykų, kuriuos reikia apsvarstyti, kai ruošiate savo svetainės turinį.
Teisingas požiūris į grafinius elementus ir spalvas tinklalapyje yra svarbus bet, galų gale, vartotojo taikynys yra informacija, kurios jis ieško, kuria daugeliu atvejų, yra išreiškiamas vien tik tekstas. Štai kodėl jūs turėtumėte didžiausią dėmesį skirti tekstui ir pasirinkti elementus, kurie gali padėti jums pagerinti Jūsų puslapių turinį.

Psichologiniai aspektai

Yra keletas psichologinių elementų,kurių nevalia pamiršti kai rašote tekstus savo svetainei.
Visgi skaitytojas gali tiesiogiai nesuprasti pateikto teksto, na bet tai labai įtakoja jo elgesį ir požiūrį, taigi, skaitytojas gali iš karto išjungti jūsų internetinę svetainę arba susidomėjęs skaitys toliau.Norėdami išlaikyti savo svetainės lankytojus, turite :

Ne šiaip rašyti, o rašyti savo auditorijai !

Nėra nieko nuobodžiau nei skaityti tekstą parašytą “sausu” stiliumi, tiesiog rašyti papunkčiui, pratęsiant grandinės principu. Priverskite juos susimąstyti, užduokite klausimus, kelkite problemas, taip priversdami svetainės lankytojus jas spręsti. Dizainu pritrauksite, o tekstu - paveiksite.

Daryk, tai ką pažadėjęs

Na, bet užteks kalbėti saldžiai, tai taip pat svarbu būti informatyvus. Vartotojas ateina į svetainę, tikėdamas, kad, ras sprendimą esamai problemai. Vartotojas į svetainę ateina vedinas įtikinamų antraščių, spręsdamas savo problemas. O teksto kūrėjui tai tampa garbės klausimu, pateikti žadėtą informaciją. Kai talpinate tekstą internete, įsitikinkite, kad jūs vartotojams perteikiate norimą informaciją. Internetiniam chaose pakanka puslapių, kaip masalo, tik tam, kad savininkas gautų pajamų iš svetainės, vienaip ar kitaip, net nekalbant apie informaciją, kurią iš pradžių pažadėjo pateikti.

Patrauklus svetainės turinys


Geras ir unikalus turinys visuomet sukuria pasitikėjimą ir pridedamąją vertę savo svetainei.Nėra nieko vertingiau už grįžusius lankytojus. Būtent jie turi potencialą keisti svetainę, priverčia ją augti. Bet kas padaro turinį geru? Atsakymas yra paprastas: naujovės ir užtikrintas pateikiamos informacijos įsisavinimas. Turinio naujovių nereikėtų suprasti tiesiogiai, visgi, geriausia yra pamiršta sena.Naujovė – turiniu išreikštas naujas požiūris. Veiksmingiausias būdas, pritraukti vartotojus grįžti vėl ir vėl yra teksto suasmeninimas, jo pavertimas nuoširdžiu ir paprastu. Tokiu principu vadovaudamiesi skaitytojui sudarysite įspūdį,kad jie klausosi Jūsų papasakojamos istorijos. Tiesa, teks įdėti daug darbo, tobulinant šį vartotojų pritraukimo principą, tačiau tai yra raktas į svetainės sėkmę.
Nebijokite būti linksmi ir vaizdingi, bet nepersistenkite. Juk ne visų žmonių humoro jausmas vienodas.Įsisavinimas yra paremtas pagrindiniais elementais: nuoseklumu, iš anksto turimu supratimu "narpliojamu" klausimu ir atitinkama kalba.Jūsų tekstas bus nuoseklus ir rišlus, jeigu aiškiai apsibrėšite temą, kuri pati “diktuoja” sąlygas tekstui. Daugeliu atvejų, neturite kito pasirinkimo ir remiatės jau esamomis žiniomis apie savo skaitytoją. Konkrečių atvejų neminėsiu, nes kiekvienu tekstų kūrimo ir redagavimo atveju vyksta remiantis internetinės svetainės auditorija. Jeigu ketinate rašyti tekstą vaikams negalite naudoti akademinės kalbos. Niekada nepamirškite savo tikslios skaitytojų auditorijos ir naudokite kalbos elementus, kurie apibūdina tą pačią temą.Tiesiog, pabandykite kalbėti, kaip ir bet kuris iš jų. Kartais jis netgi leidžiama naudoti tikslinei auditorijai suprantamą slengą, kad Jūsų skaitytojai jaustųsi geriau, tačiau įsitikinkite, kad jį vartojate ne per dažnai.

Teksto išdėstymas


Turbūt svarbiausia, kai kalbama apie teksto išdėstymą ir neatitikimą turinio dalyse.Naudokitės taisykle : viena idėja = viena dalis.Jums reikia pratęsti kiekvieną idėją ar elementą atskiruose paragrafuose. Kitas svarbus elementas yra padalinti turinį skyriais. Tai yra ypač svarbu, jei jūsų tinklapis yra labai ilgas. Atminkite, kad ne visi vartotojai turės laiko perskaityti visą turinį vienu metu. Padalintas tekstas skyriuose leis vartotojams sustoti skaityti iki tam tikro vietos ir leis grįžti į tą pačią teksto dalį.Būtent teksto padalinimas gali padidinti sugrįžtančių lankytojų skaičių.


Svarbiausi faktai – pradžioje

Vartotojas apsilankęs jūsų interneto svetainėje pirmą kartą, "suteikia" jums 20 sekundžių, kad įtikintumėte jį pasilikti.Jums reikėtų kuo veiksmingiau tai panaudoti. Pagrindinė tiesa : dauguma vartotojų yra pripratę tik "skristi virš" teksto, skaityti pirmą pastraipą, o mes gyvename greito tempo pasaulyje, kur laikas yra pinigai, todėl turite kiek įmanoma labiau koncentruoti savo idėją pirmoje dalyje.
Labiausiai žlugdantis, sunkiai “uždirbtą” vartotojų pasitikėjimą, būdas tai padaryti gramatinių klaidų arba slengo vartojimas pernelyg dažnai. Tai gal ir būdas išreikšti save, tačiau jis gali būti palaikomas tik tam tikrų grupių, tačiau aš vis dar negali suprasti to. ( Nenuginčyjamas faktas yra mano darbas su tekstais... )Įvertinusi visas taisyklių išimtis.Visgi yra ir pakankmai gerai įsišaknijusių pritaikytų žodžių, kurie yra naudojami bendrine prasme ir lietuviams ir užsieniečiams.Štai keletas pavyzdžių, kurie ateina į galvą, yra: konsultacijos (konsultuoja), tiesa, svetainės (web site), interneto svetainių dizainas (web dizainas). Nors tai nėra gera idėja naudoti bet kuri iš šių jūsų turinyje (neteisingai forma), gali būti naudinga įtraukti juos į savo raktažodžių sąrašą.

Spalvos pasirinkimas

Geriausia yra nieko verta, jei niekas negali įskaityti. Tikriausiai visiems esame susidūrę svetainių su neono žalumo tekstu mėlynai neoniniame fone.
Paprastai, geras kontrastas įtakoja gerai teksto suvokimą.Tačiau, jūs taip pat galite persistengti siekdami geresnių rezultatų.Juodasis tekstas baltame fone paprastai yra vertinamas kaip labai atšiaurus ir yra mažiau įskaitoma nei tamsiai pilkas tekstas baltame fone. Na, o mano mėgstamiausia ir patirtimi paremta teksto spalva # 333333.


Aš.

1 komentaras:

  1. Ačiū už naudingas mintis. Smagu rasti informaciją, kuria gali pasinaudoti, tačiau turiu vieną pastabėlę. Kuriant svetainės tekstus, taip pat svarbu jų išdėstymas. Kalbėdamas apie teksto išdėstymą turiu galvoje dalis "Apie", "Veikla", "Karjera" ir pan. Niekur, skaitydamas šia tema ir kitus straipsnius, neradau pasvarstymo, kas po ko turėtų eiti ir kokios dalys yra būtinos :). Mano manymų, tai gana svarbus psichologinis aspektas.

    AtsakytiPanaikinti